Verslag Europees Kampioenschap op de staande wip Terneuzen 2011

Voor de 61e Europese kampioenschappen waren we in het weekend van 19-21 augustus 2011 te gast in het Nederlandse Terneuzen, op een boogscheut van de Belgische grens.

Terneuzen is een gemeente met 14 kernen met elk hun eigen karakter waarvan Koewacht, Westdorpe,  Zuiddorpe,  Axel, Overslag en Terneuzen zelf zeer bekend zijn bij de Belgische schutters.

Organisator van dit EK was de maatschappij “De Westerschelde”. En ook deze naam roept onmiddellijk enige connectie met België op. De Westerschelde is immers de  monding van de Schelde en loopt via een zeer bochtig en 115 kilometer lang traject tot in de haven van Antwerpen en is de rechtstreekse zeevaartverbinding tussen deze stad en de Noordzee

. De Westerschelde is ook sinds jaren een bron van (kosten)discussie tussen de Belgische en Nederlandse overheid door het Scheldeverdrag van 2007. Dit verdrag maakt een verdieping van de Westerschelde mogelijk, waardoor grotere schepen makkelijker Antwerpen zullen kunnen bereiken.

De hele gemeente ademt de sfeer van water, de levensader van Terneuzen. Het stadhuis heeft de vorm van de brug van een schip, de ingang van Winkelcentrum De Steenen Beer stelt een openslaande sluisdeur voor en op de Scheldeboulevard kan je lekker uitwaaien en de scheepvaart van dichtbij bewonderen.  Zelfs de legende van “De Vliegende Hollander” vindt zijn oorsprong in Terneuzen.

Maar in dit verslag gaat het dus over de schuttersmaatschappij “De Westerschelde” die alles in het werk heeft gesteld om er een prachtige organisatie van te maken. Een schitterend schuttersterrein, een tot in de puntjes verzorgde organisatie, sterk gemotiveerde medewerkers, een zonovergoten weekend en een spannende titelstrijd. Alweer hebben we een prachtig schuttersweekend beleefd.

Oprechte felicitaties hiervoor aan voorzitter Wim de Keijzer en aan alle gildeleden en medewerkers van “De Westerschelde”.

Zaterdag.
Alle deelnemende jeugdschutters moeten zich tegen 12u30 aanmelden bij de afgevaardigden voor deelname. Na het hijsen van de vlaggen en het spelen van de verschillende nationale hymnen kunnen de kampioenschapen om 13u15 van start gaan. 

Op wip1 start België in ploegverband. Op wip2 start Nederland met de individuele deelnemers. Ploegleidster Maria Van den Heuvel heeft het Belgische team volop kunnen motiveren en opladen, want na een aarzelende start bereikten zij op het einde een totaalscore van 45 punten. De ploeg van Nederland, als tweede gestart, behaalde een score van 31 punten. De Franse ploeg zorgde met een halfweg-score van 27 punten nog voor enige onrust in het Belgische kamp maar strandde met 42 punten op de 2e plaats na overwinnaar België.

Beste schutters in de Belgische ploeg waren: Yoenes Sarsri met 10 punten en Stijn Deklerck met 7 punten.

Eindstand in het ploegenklassement: 1) België met 45 punten, 2) Frankrijk met 42 punten en 3) Nederland met 31 punten.

In het individueel kampioenschap slaagde geen enkele Franse schutter  erin de kampioenschapsvogel  neer te halen. De Europese kampioen zou ofwel van België ofwel van Nederland komen. Volgende 6 kandidaten slaagden erin om de kampioenschapsvogel één maal af te schieten: Dimitri Van Waesberghe (Zuiddorpe), Elise Harthoorn(Ovenzande), Nico Aerts (Tervant), Sandy Lefrancq (Braîne-le-Chateau), Tjorven Lagrou(Boezinge), Mike Tassaert (Kerkhove). Jordi De Maere van Beveren Waas maakte echter meteen duidelijk dat hij de sterkste was door de kampioenschapsvogel tweemaal neer te halen. Hij  kroonde zich zo tot de nieuwe Europees Kampioen 2011.

Tot grote tevredenheid van ploegleidster Maria Van den Heuvel was zowel de overwinning per ploeg als individueel voor België.

Zondag.
Reeds vroeg in de morgen ontstaat er op het terrein een gezellige drukte wanneer alle kandidaten zich komen aanmelden voor hun deelname aan het EK. Anders dan vorige jaren dienden nu ook de Belgische deelnemers deel te nemen aan de traditionele optocht en bloemenhulde. Een klein engagement dat van de Belgische geselecteerden werd gevraagd en dat ook perfect werd opgevolgd. Er was nu ook een ruime Belgische delegatie aanwezig in de stoet. Met de ontvangst door het gemeentebestuur van Terneuzen en aansluitende receptie in de sporthal “De Vliegende Vaart” werd het eerste, officiële gedeelte van het EK-senioren afgesloten.

Tijdens de openingsplechtigheid met het hijsen van de vlaggen en het spelen van de verschillende nationale hymnen stelde zich de vraag of de Belgische seniorenploeg het evengoed zou doen als de jeugdploeg de dag ervoor, wat uiteraard geen gemakkelijke opgave zou zijn.

De Belgische ploeg beet de spits af in de ploegenkamp met 47 punten. Beste schutters in de Belgische ploeg waren: Debruyne Patrick (Koning KNBBW) met 7 punten, Allonsius Andy (Kaprijke) en Heymans Jean-Paul (Trivières) met 5 punten. Als tweede ploeg was Nederland aan de beurt. De Nederlandse ploeg bleek na afloop even sterk als de Belgische ploeg, want ook zij behaalden 47 punten. Helemaal spannend werd het toen ook Frankrijk bij het ingaan van de laatste ronde op 47 punten bleef hangen. Zou er een extra afkamping nodig zijn om de winnaar te kennen? Op deze vraag kwam al snel een antwoord toen Nicolas Vanacker het 48e en winnende punt kon afschieten. De ontlading en vreugde was groot bij de sterke Franse ploeg. België behaalde nog de tweede plaats omdat onze ploeg halfweg de wedstrijd meer punten dan Nederland had behaald.

Eindstand: 1) Frankrijk met 48 punten, 2) België met 47 punten en 3) Nederland met 47 punten. Was dit al een spannend strijd, dan was de individuele wedstrijd er ook eentje met heel wat suspense.

Bij het individueel kampioenschap was Nederland sterk begonnen met 4 deelnemers die erin geslaagd waren de kampioenschapsvogel af te schieten. Als tweede ploeg waren de Fransen aan de beurt. De Franse ploeg liet een sterk staaltje van hun kunnen zien , want niet minder dan zeventienmaal werd de blokvogel afgeschoten. Hieronder drie schutters die tweemaal de kampioenschapsblok hadden. Dit waren Yan Pertusot (Europees kampioen in 2009) Van Acker Arsene en Van Acker Guillaume.

Maar ook de Belgen toonden hun tanden en gingen de strijd aan met als resultaat dat de Belgische deelnemers veertienmaal de kampioenschapsvogel afschoten. Hierbij twee Belgen die elk tweemaal de blokvogel hadden; Deferme Alfons (Onderstal) en De Vogelaere Jochem (Asper).

Drie Franse en twee Belgische schutters streden dus verder om de titel. De spanning was te snijden. Guillaume Van Acker van Dunkerque slaagde erin om tijdens de tweede ronde van de afkamping de blokvogel neer te halen. De Belgische kampers wisten meteen wat te doen, wat ei zo na lukte toen Jochem De Vogelaere de blokvogel op een haar na liet staan. De nieuwe Europese Kampioen 2011 werd Guillaume Van Acker.

Met zowel de overwinning per ploeg als individueel was Frankrijk de grote winnaar bij de senioren. Het feestje bij onze Franse vrienden was navenant.

Afspraak voor de volgende editie van het Europees Kampioenschap in augustus 2012 in het Franse Loon Plage. Frankrijk zal hier zeker op zijn sterkst zijn. Want na jarenlange afwezigheid zal de Franse federatie UAANF terug aansluiten bij het Europees comité en deelnemen aan de kampioenschappen. Langs deze weg willen we dan ook de mensen van Arche van harte bedanken voor hun jarenlange inspanning die zij sinds 1996 hebben geleverd om de Franse schutters toch in het Europees gebeuren te houden en voor hun inspanningen om de UAANF te overtuigen terug te keren naar het Europees Comité.

Was België de grote overwinnaar bij de jeugd en Frankrijk deze bij de senioren, dan blijft wat mij betreft, Nederland niet met lege handen achter en verdienen zij ook een prijs voor de schitterende organisatie van deze Europese Kampioenschappen.

Nationaal Voorzitter
Jos Van der Stappen.

Secretaris-verslaggever
Marc De Bruyne 

Terug naar vorige pagina...